Medlemmarna i IK Scania som samlas inför dagens träning.

TRÄFFAS OCH TRIVS - VARJE SÖNDAG!


Söndagsöppet i hallen har redan blivit lika inarbetat som Torsdagsboulen. Varje gång infinner sig ett 30-tal personer från flera klubbar i och runt omkring Malmö.


Denna dag hade vi bland andra besök av deltagare från nyblivna cupfinalisterna La Boule d'Or och Coccinelle. De brukar vara här och köra ett pass på söndagar.


Yngve Evaldsson och Ivan Balic från Lillens Vänner hade också hittat hit. Liksom Pontus Ekman från Trelleborgs BK. Och givetvis medlemmar från alliansföreningarna IK Scania och Quatre Boule..


Dennis PaulssonSe sån stil de har - här tränar eliten


Jimmy Löf, Boulero och Fredrik Svensson, La Boule d’Or ser ut att vara synkroniserade i sina rörelser när de förbereder sina kast.


Och i bakgrunden syns Jessica Johansson, Coccinelle, undervisa en spelare från Värnamo bouleklubb.


En söndag i februari i Bouletoftahallen. Det är här det händer. Hemmabana för topplag i både öppen klass och veteranklass.

Coccinelle slutade tvåa i elitserien för öppen klass 2023 och La Boule d’Or, sexa. Lägg därtill Quatre Boule, som slutade tvåa i veteranklassens elitserie.


Boulero från Stockholm var dock suveräna i fjolårets seriespel med seger i båda nämnda klasser.


Dennis Paulsson

SÅ GÖR JOCKE FÖR ATT GÖRA ANDRA BÄTTRE


Ännu en söndag med mycket folk i hallen. Lika roligt att konstatera varje gång. Nu var det drygt 30 personer på plats.


Fick ett litet snack med Joachim Andersson, Coccinelle. Han brukar dyka upp och träna ett par timmar varje söndag, medan sambon Jessica Johansson är hemma och passar barnen.


En kort stund efter han lämnat hallen dyker Jessica upp och kör ett pass. Ombytta roller. ”Det är perfekt för oss med de öppettider ni har nu”.


Samma tongångar har vi hört från flera andra. Just att vi öppnar redan kl 10 är en stor fördel för de flesta. Det är mycket dag kvar efter att man kastat klot ett par timmar.


På lördag (24/2) blir det betydligt fler timmar för ”Jocke”. Då håller han i en workshop med 40 deltagare i Bouletoftahallen. Det tog bara en dag så var anmälningslistan fulltecknad. Snabba ryck kan tyckas, men…”förra gången tog det bara tre timmar!”


Ytterligare 30 hörde av sig och ville vara med. Kanske läge att arrangera ännu en workshop? ”Så tänkte jag också, jag ville ha det den 9 mars, men då är hallen upptagen. Svårt att hitta tider, jag har flera andra engagemang också. I Sverige, men även i Norge och Danmark.”


Kanske utomhus, lite längre fram? ”Det är en möjlighet, men då är man mer väderberoende.”

Men om du kör workshopen här så kan ni ju ta det inne i hallen om det skulle vara dåligt väder? ”Det är förstås en lösning. Tål att tänka på.”


Jocke började med den här verksamheten redan för 10-15 år sedan och ofta tillsammans med Jessica. ”Den första var egentligen när Tullen (Leif Rappner) var förbundskaptenen för juniorerna. Då tränade jag och Jessica juniorerna och vi hade nationella sommarläger ett gäng år i rad.”


För Jocke har det blivit ett 40-tal workshops genom åren. ”Oftast kör jag ensam nu för tiden, men ibland kör vi båda. Det händer även att Jessica kör själv.”


På lördag får han klara sig på egen hand. Efter en kort presentation av schemat och innehållet i workshopen drar det igång. Det blir tre olika träningspass med pauser för lunch och fika. ”Vi börjar med lägg, sedan tar vi skyttet och till sist taktik. Räkna med att det blir intensivt för alla som deltar. Både för kropp och huvud.”


Jocke förklarar hur han lägger upp undervisningen. ”Jag går inte in för att förändra deltagarnas spelstil. Jag vill visa nycklarna för hur de ska utveckla det de redan har och göra det till något bättre.”


”Alla kastar olika, även i eliten. Se på Rocher, Rizzi och Foyot, tre helt olika stilar. De är bäst var och en på sitt sätt.”


”Men om jag ser någon göra grundläggande fel så påpekar jag givetvis det.”


När alla är fullproppade med teori och praktik avslutas det hela med en utvärdering och ett kort eftersnack. Sedan är det ”bara” att tillämpa de nya kunskaperna på egen hand framöver.


Dennis Paulsson

JOHNNY ÖVERLÄGSEN I TORSDAGSBOULEN


Torsdagsboulen rullar på med spel varannan vecka. I dag var 33 deltagare samlade i Bouletoftahallen. Överlägsen vinnare blev Johnny Strömberg med klubbadress Quatre Boule.


Johnny inledde storstilat med 13-0 och följde upp med 13-1 för att sedan falla tillbaka något och ”bara” vinna med 13-5 i sista matchen. Tre vinster och plus 33 i klotskillnad. Imponerande!


In som god tvåa kom Rajinder Mahajan för närvarande klubblös. Hans tre segrar resulterade i klotdiffen plus 23.


Sedan fick vi en liten överraskning på tredjeplats, nämligen Osvald Neuden. Första gången som någon från nya alliansföreningen Scania tar full pott på Torsdagsboulen. Tre vinster och plus 16. Stort grattis till det!


Den fjärde och sista som gick obesegrad genom tävlingen var Stefan Alm, QUA. Bara ett klotpoäng sämre än Osvald.


En som låg bra till efter två rundor var Palle Olsen. Två vinster utan att släppa ett enda poäng, men i sista där han spelade med Ante Turkalj blev det förlust. Birgitta Morau och Jovanka Kristiansson vann med 13-11. Därmed åkte Palle ned till en femteplats.


Nästa Torsdagsboule blir den 15 februari. Välkomna igen då!


Text: Dennis Paulsson

Foto: Ronny Björkman

g

HÄR ÄR DE TIO BÄSTA I "BOULA MED OSS"


Det var 18 spelare som deltog i samtliga tre omgångar av "Boula med oss". Här nedan ser du de tio som lyckades bäst och deras resultat (antal vinster och klotskillnad)

1) Erik Nilsson 7 +30

2) Markus Pettersson 7 +24

3) Ingrid Hovold Alm 6 +26

4) Jaime Higa 6 +21

5) Karin Bauer 5 +15

6) Åke Kullman 5 +11

7) Stefan Alm 5 +8

8 Kerstin Larsson 5 +3

9) Robert Sjöström 5 -4

10) Ing-Marie Andrén 4 +12

Därefter ytterligare fem med fyra vinster, en med tre och två med två.


Dennis Paulsson

Erik Nilsson vann tävlingen "Boula med oss" som avgjordes över tre tävlingsdagar med avslutning den 4 januari. Erik fick ett rabattkort värt 900 kr för sin fina insats. Gerd Kullman fick också ett rabattkort då hennes namn drogs i utlottningen bland dem som deltagit vid alla tre tävlingstillfällen.

GRATTIS TILL VINSTEN I "BOULA MED OSS"!


Bra jobbat, Erik! Vinst i sju matcher av nio möjliga och plus 30 i klotskillnad räckte till seger i ”Boula med oss”, en miniserie som avgjordes under tre tävlingsdagar.


Priset för den prestationen var ett rabattkort värt 900 kronor. Kortet gäller för tolv entréer till Bouletoftahallen. Ett sådant fick också Gerd Kullman då hon vann utlottningen bland övriga som deltagit i samtliga omgångar.


Erik Nilsson, tidigare medlem i Quatre Boule, var en av de fem som hade fem vinster efter två omgångar. Fyra av dem var på plats i dag.


Dennis Paulsson

HÄRLIGT ATT SE SÅ MÅNGA I HALLEN!


Det var nästan så man fick gnugga sig i ögonen när man öppnade dörren in till Bouletoftahallen i dag. När eder redaktör infann sig vid halv tolv-tiden var det spel på i stort sett alla banor. En härlig syn!


Drygt 50 personer var på plats. Närmare 20 från Scania, vår nya medlem i alliansen. Innan de äntrade banorna höll deras representanter ett möte med MBA:s styrelse.


Där klargjordes vilka rättigheter och skyldigheter en alliansförening har. Detta mottogs väldigt positivt av Scania. Vissa var till och med så ivriga att de ville ställa upp och hjälpa till i kaféet redan till nästa tävling, som är kval till danskmötet kommande lördag (27/1).


Nu behövs det inte denna gång, eftersom bemanningen redan är klar. Men det kommer många tävlingar därefter. Närmast på tur är hallsvenskan den 3 februari.


Ett annat gäng som besökte hallen var elitspelarna i La Boule d’Or. De varvar upp inför cupspelet för öppen klass, vars grundomgång arrangeras helgen 10-11 februari. Ett par av dem ska också delta i dansk-kvalet.


Och som vanligt tränade också ett större sällskap från Quatre Boule. Fem av dem var involverade i två uppskjutna matcher i Bouletoftaspelen. Första delen av den tävlingen är därmed avslutad. Nu väntar en fortsättningsserie, som börjar redan på torsdag (25/1).


Som avslutning kan vi konstatera att behovet av söndagsöppet är stort. Kul och givande för Malmö Bouleallians att responsen på detta initiativ blev så mäktigt.


Dennis Paulsson

JOCKES WORKSHOP. Bilden till vänster: Andreas Halvorsen och Joachim Andersson. Till höger: Övningar på en station i skyttet.


HÄR FÅR SPELARNA NYCKLARNA TILL FRAMGÅNG


Vi tittade in i Joachim Anderssons workshop i Bouletoftahallen strax efter lunch. Full fart på alla banor med Jocke som instruktör och övervakare.


Dagen inleddes med en genomgång av programmet. Läggspelet var avklarat på förmiddagen och lunchen intagen. Nu pågick olika övningar i skyttet. Därefter avslutas det hela med taktik och en kort utvärdering.


Jocke berättar att det i läggspelet finns mycket att lära ut, mer än i skyttet. Förutom varianter av vanliga lägg finns inspel, motlägg och skruvar från båda håll.


Deltagarna representerar alla nivåer av spelskicklighet, från rena nybörjare till elitspelare. ”Grunderna är desamma för alla, jag ger dem nycklarna för att utveckla och förbättra sitt spel, sedan är det upp till var och en nöta på de olika delarna.”


Intresset är, som vi skrivit tidigare, mycket stort. Och inte bara bland skåningar. ”Vi har folk så långt uppifrån som Örebro och sedan är det någon från Karlstad.”


Jag skymtade också spelare från Halmstad, men merparten är givetvis från Skåne. Fem av mina klubbkamrater från QUA var på plats, Rune och Anki Elisson, Susanne Lindblad, Johnny Strömberg och Agneta Ljungberg Bengtsson.


Därtill några från Wendes, Fjädern och La Boule d’Or. Smedkulan var representerat av Gustav Österberg, som med kort varsel kommit med i gänget. ”Ja, det var ett återbud och då undrade Jocke om jag ville vara med.”


Kan hända att jag missat någon Skåneklubb vid min snabba visit. Hur som helst, intresset är stort och utbrett. Och ni kan vara säkra på att Jocke återkommer med fler workshops när tid och möjlighet ges. Någon att se fram emot.


Dennis Paulsson

HÄR KOMMER DE NYA PARKERINGSREGLERNA

(RÄTTAD VERSION)


I morgon, lördag 3 februari, är det dags för andra sammandraget i hallsvenskan. Tre divisioner med runt hundratalet spelare ska avgöras i Bouletoftahallen. De flesta tar sig dit med bil. MBA förfogar över cirka 30 parkeringsplatser.


Dessa platser lär snabbt fyllas upp. Alla som ställer sig på en sådan måste ha ett parkeringstillstånd för att inte riskera böter. P-kort finns att hämta i kaféet utan kostnad. Placera det väl synligt innanför vindrutan.


Platserna på alliansens parkering är väl skyltade.

P och Reserverade platser är det som gäller (se bild).


Om det är fullt där hänvisas ni till gatorna runt omkring. På skyltarna står det P och Taxa D. Avgiften är 10 kr/tim 9-18 på vardagar och 2 kr/tim på övrig tid.


Det går att betala med kort i automaten som finns placerad i hörnet av Johanneslustgatan och Genarpsgatan. Annars betalar ni via appen. Malmö Stad använder sig av EasyPark, Parkster och ePARK.


MBA:s ordförande Kenth Svensson har testat de två förstnämnda och säger att de fungerar alldeles utmärkt.


Välkomna till Bouletoftahallen!


Dennis Paulsson


Succé för QUA i dansk-kvalet


På lördagen (27/1) avgjordes kvalet till danskmötet, som spelas i Bouletoftahallen 23 mars, med retur i Danmark till hösten.

 

Kvalet blev stor framgång för alliansklubben Quatre Boule, som fick med hela åtta spelare bland de tolv som ska representera Sydsvenska bouleförbundet.


Dennis Paulsson

KLARA FÖR DANSKMÖTET 23 MARS. Michael Uppström, Jerry Käsper, Flemming Ipsen och Ante Turkalj.

KLARA FÖR DANSKMÖTET 23 MARS. Leif Jönsson (LBO), Bo Persson (LBO), Thomas Wiede (Coccinelle) och Mats Blomstrand (LBO).

KLARA FÖR DANSKMÖTET 23 MARS. Michael Nilsson, Sven Jönhede, Matts Lindén och Bill Jakobsson.

KLARA FÖR DANSKMÖTET 23 MARS. Eva Carlsson (LBO), Bodil Tjäderkvist (Fjädern), Pia Wirentoft-Lindberg (LBO) och Anette Ramm-Ericson (LBO).

ELITSPELARE FRÅN LBO DOMINERADE


På torsdagen gjorde Bouletoftaspelen en liten omstart när fortsättningsserien drog igång med 26 lag fördelade på tre grupper utifrån placering i grundserien.


I grupp 1 med tio lag var det riktigt jämnt bortsett från två lag. La Boule d’Or-trion BMF med Bosse Persson, Mikael Larsson och Fredrik Svensson tog två övertygande segrar, 13-1 mot Boule de Jour (Clas och Carina Janson och Per Holst), sedan 13-3 mot Golden Girls (Eva Carlsson, Jessica Johansson och Linda Bengtsson).


En annan bokstavskombination MJTD, med bland andra Jesper Partoft (LBO) och Thor Hjelm (Lillens Vänner), fick också full utdelning, men de spelade bara en match. Den vanns med 13-0 mot Gravy Train. Deras första match blev uppskjuten då lag Dansande Uttern hade lämnat återbud.


Både BMF och MJTD gick också obesegrade genom grundserien och har nu tio respektive åtta raka vinster.


Av övriga lag i grupp 1 var det fem som vann vardera en match.


I grupp 2 blev det full pott för tre av lagen. Trion från Lillens Vänner, Team 3L (Larsson, Lund, Ljungsryd) fick ihop den bästa klotskillnaden via 13-0 och 13-9. Därefter följde Hallkaos med två gånger 13-8, före Pausfåglarna på tredjeplats. De senare vann två täta matcher, 13-11 och 13-12.


Grupp 3 toppas av Stjerneskud. Lena Hansen och Susanne Lindblad från Quatre Boule fixade två vinster, 13-8, 13-0. Gräddboularna från samma klubb med paren Kerstin och Christer Larsson samt Birgitta Morau och Ronny Björkman vann sina matcher med 13-10, 13-8. Därefter följde fyra lag med en seger.


Följande två omgångar spelas torsdag 8 februari.


Till slut måste vi också framhålla banskötaren Ante Turkalj, som hade köpt in och spänt upp nya vita linor runt banorna. Plastade linor som inte drar till sig damm från gruset utan håller sig väl synliga hela tiden. Enligt mig de bästa vi hittills haft i hallen.


Dennis Paulsson

Mikael Larsson, LBO och Jesper Partoft, LBO.

Från vänster till höger: Jovanka Kristiansson, Birgitta Nygren, Anja Johansson, Susanne Madsen och Lena Boje (Boye).

DAMERNA FÖRST - FEM GÅNGER OM!


Enligt gammal tradition fick kvinnorna hålla sig framme och fria när det var skottår och då särskilt på skottdagen. Och mycket riktigt när MBA arrangerade Torsdagsboule på skottdagen höll sig damerna framme, men i stället för att fria valde de att fira.


Av dagens 30 tävlande var 10 av det täcka könet och 20 av det otäcka. Men tjejerna lät sig inte skrämmas, de snodde åt sig de fem första platserna! Stackars gubbar!


De fem som ska hyllas är i tur och ordning: Dagens vinnare Jovanka Kristiansson (QUA), tre vinster plus 22, tvåan Birgitta Nygren (QUA), tre plus 18, treorna Anja Johansson (QUA) och Susanne Madsen (PRO Konsulten), tre plus sju för båda och på femteplats, långväga gästen Lena Boje från Tyringe Boulegetingarna, två plus 19. Eller Lena Boye, som det står i klubbens namnförteckning på SBF Online.


Hon och klubbkamraten Tina Corneliusson tog bilen från Sösdala och susade ner till Malmö för att lira med oss. Ett mycket trevligt initiativ. Och ni är mycket välkomna tillbaka! När de åkte hem igen hade de ytterligare ett 50-tal bilar med sig. Lena plockade nämligen åt sig en påse Ahlgrens bilar när hon fick välja bland godsakerna på prisbordet.


Vinnande Jovanka belönades med två presentkort á 50 kronor att användas till inköp i Bouletoftahallens kafé. De övriga tre kunde glädja sig åt sig kaffe, choklad och konfektyr.


De närmast sörjande, men ändå rätt glada, gubbarna på plats sex till nio var Dennis Paulsson, Benny Andersson, Michael Nilsson och Bo Tufvesson.


De två senare skulle dock spela en mer framträdande roll i vår extra lilla skyttetävling, som avgjordes en stund efter ordinarie Torsdagsboule. Mer om det i nästa artikel.


Dennis Paulsson

Vinnaren Dennis Paulsson omgiven av trean Roland Björkman och Rajinder Mahajan, som denna gång hamnade just utanför prislistan.

Foto: Ronny Björkman

ÖDMJUK(?) REDAKTÖR SATTE PUNKT FÖR SÄSONGEN


Det är alltid lite genant att skriva om en tävling som man själv har vunnit. Lika bra att beta av det direkt. Tre vinster och plus 28 i klotskillnad i säsongens sista Torsdagsboule. Tack till mina duktiga medspelare, i tur och ordning Flemming Ipsen, Kerstin Larsson och Åke Kullman.


Åke slutade för övrigt tvåa i tävlingen med tre plus 22, tätt följd av Roland Björkman på tre plus 20. Roland hade en riktigt fin dag då han dessutom lyckades vinna den efterföljande läggtävlingen. Mer om den i separat artikel.


Eftersom detta var avslutningen på vår populära Torsdagsboule hade Malmö Bouleallians köpt in extra många priser. Hela tio stycken plus några som lottades ut, vilket innebar att mer än en tredjedel fick något med sig hem. Allt från presentkort, kaffe, lillar till choklad och godis av varierande slag.


För egen del blev det kaffe och presentkort, samma val gjorde tvåan Åke. Tredjeplacerade Roland sken upp rejält när han norpade åt sig en ask choklad från prisbordet.


En annan av de tio pristagarna var Erik Nilsson. Han tvekar aldrig när han stiger fram. Ahlgrens bilar står högt i kurs.


Markus Pettersson brukar återfinnas långt upp i resultatlistan, så även denna gång. Två klara vinster och en knapp förlust räckte till placering nummer fyra (2 +18).


Palle Olsen var dagens tävlingsledare och hjälpte dessutom Anette Jensen med att fixa fikat som alltid intas efter två spelade matcher. Tack till er!


MBA:s ordförande Kenth Svensson har antytt att det kan bli någon form av fortsättning på Torsdagsboulen utomhus. Om och i så fall när det blir återkommer vi till.


Dennis Paulsson

Tvåan Michael Nilsson och vinnaren Bo Tufvesson. Foro: Kerstin Larsson


BOSSE FRÅN SCANIA SKRÄLLDE MOT QUA:S ELITSKYTT


Tjejerna dominerade Torsdagsboulen, men i den efterföljande skyttetävlingen var det ombytta roller. När slutspelet började var det bara grabbar kvar.


Av de 30 som deltog i Torsdagsboulen var det drygt 20 som valde att ställa upp i skyttet.


Tävlingen var upplagd så att alla fick inleda med skott på enskilt klot på avståndet sex meter. Två försök vardera. De som träffade gick vidare, de som missade åkte ut.


De som överlevde första rundan fick sedan skjuta på sju meter och i omgången därpå åtta meter. När fyra spelare återstod tog slutspelet vid.

Lotten utföll så att Michael Nilsson (QUA) fick möta Jim Sjöberg (klubblös) medan Bo Montan (QUA/Sillboularna) ställdes mot Bo Tufvesson (Scania).


I semifinalen hade skyttarna vardera åtta försök. Två gånger fyra på avstånden sex, sju, åtta och nio meter.

Den första togs hem ganska enkelt av Micke (4-1) medan Bo och Bo hade en betydligt jämnare uppgörelse. Till slut var det Tufvesson som lyckades vinna med 4-3.


I finalen tog Bo kommandot och fick till en 2-0-ledning. Micke reducerade, men Bo svarade direkt och gick fram till 3-1.

Micke hade pressen på sig inför de två sista skotten. Han var tvungen att träffa med båda, samtidigt som motståndaren skulle missa.


Bo missade och Micke till en fullträff. En kvittering med påföljande omspel fanns inom räckhåll när Bo tappade även det sista skottet. Micke fick alltså chansen, men det ville sig inte. Bara nära som så många andra av hans skott. 3-2 till Bosse.


En överraskande seger mot en erkänt duktigt skytt och spelare i QUA:s elitlag. Men det är väl charmen med det hela, att allt inte alltid går enligt planerna.


Det var för övrigt intressent att studera deras olika skytteteknik. Micke går bara på järnet, medan Bo förlitar sig på sina raspar. Den här gången var rasparna vinstgivande.


Grattis till båda, men lite extra till outsidern från Scania, som lyckades besegra en av QUA:s bästa skyttar.


Dennis Paulsson